Help for patients from Ukraine
In the face of the escalation of the armed conflict in Ukraine, we are starting a fundraiser for the supply and support of Ukrainian citizens referred to the Institute of Mother and Child, including pregnant women and parents with children. Among the necessary measures are, among others hygienic articles, clothes, food products. It will also be necessary to provide transport and accommodation for families.
Funds can be deposited directly into the Foundation’s EURO account
title: HELP FOR UKRAINE
[IBAN] PL83 2490 0005 0000 4600 2108 2755
[SWIFT] ALBPPLPW
Z radością informujemy o nowym wydaniu poradnika „Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka”.
Publikacja jest wynikiem współpracy doświadczonych ekspertów – lekarzy i dietetyków z Instytutu Matki i Dziecka.
Poradnik powstał dzięki wsparciu Fundacji Nutricia w ramach partnerstwa przy programie edukacyjnym
„1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Pobierz poradnik klikając w okładkę:
Czy kobieta w ciąży może pić kawę? Czy może być wegetarianką? Czy może jeść wszystkie sery? To tylko niektóre z pytań, które w sieci zadają przyszłe mamy. Czas ciąży łączy w sobie mieszankę skrajnych emocji: od nadziei i miłości do przyszłego potomka, po lęk i troskę o to, czy rozwijające się dziecko na pewno otrzymuje to, co potrzebne i najlepsze. Łatwo pogubić się w radach przyjaciółek czy innych mam aktywnych na internetowych forach. Wiedzę o prawidłowym żywieniu w ciąży najlepiej czerpać z rzetelnych, zaufanych źródeł – takich jak nowy i dostępny bezpłatnie poradnik „Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka” przygotowany przez Ekspertów Instytutu Matki i Dziecka we współpracy z programem edukacyjnym Fundacji Nutricia „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Białko, węglowodany, tłuszcze, liczne witaminy i mikroelementy – to one są niezbędne do rozwoju małego człowieka
Do procesu budowy tkanek płodu, a także łożyska i macicy, konieczne jest białko – to ono stanowi materiał budulcowy. Najlepiej dostarczać białko z mleka i przetworów mlecznych, wysokiej jakości mięsa drobiu i ryb, jaj oraz roślin strączkowych (np. grochu, fasoli, soi, soczewicy). W diecie kobiety w ciąży szczególne miejsce powinny zajmować także węglowodany złożone, które są źródłem energii dla przyszłej mamy i powinny stanowić około połowę dostarczanej dziennej energii. Znajdują się one między innymi w produktach zbożowych: grubych kaszach, ryżu, razowym pieczywie. Podaż węglowodanów warto także uzupełniać warzywami i owocami – szczególnie tymi świeżymi, sezonowymi. To właśnie warzywa i owoce są głównym źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, dlatego powinny uzupełniać każdy posiłek przyszłej mamy. Kolejny kluczowy składnik to tłuszcze, które są nie tylko źródłem energii, ale także materiałem budulcowym między innymi dla mózgu. Tłuszcze biorą udział w transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Ich głównym źródłem powinny być oleje roślinne, tłuste ryby (szczególnie morskie) orzechy, nasiona słonecznika, dyni, oleje roślinne i zielone warzywa liściaste. Szczególną rolę przypisuje się wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, w tym DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Organizm kobiety w ciąży domaga się szczególnie witamin i ważnych składników mineralnych
Podczas ciąży zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i składniki mineralne znacząco rośnie. Kluczowy jest kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, a także witamina D3 oraz żelazo, jod czy cynk. Produkty bogate w kwas foliowy to między innymi zielone warzywa: sałata, szpinak, brokuły, rośliny strączkowe. Witamina D3 obecna jest w tłustych rybach (podobnie jak jod), żółtku jajka czy w produktach mlecznych, żelazo z kolei w mięsie i zielonych warzywach, a cynk między innymi w fasoli, grochu czy pestkach dyni i słonecznika oraz mięsie.
Pomimo uważnej diety, zapewnienie organizmowi wszystkich tych składników odżywczych może być trudne – dlatego warto kontrolować ich spożycie, a w przypadku niedoborów, skorzystać z suplementacji po konsultacji z lekarzem. Co ważne, w przypadku witamin powiedzenie „więcej lepiej niż mniej” nie jest prawdziwe – nie należy samodzielnie decydować o przyjmowanych dawkach!
Pamiętajmy, że kluczowe dla zdrowia dziecka 1000 pierwszych dni życia rozpoczyna się jeszcze przed narodzinami – rozwijający się płód już od momentu poczęcia powinien otrzymywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a te dostarcza rozsądnie odżywiająca się mama ze zbilansowanej diety.
Czego nie można jeść w ciąży? Produktów, które należy wyeliminować jest zaledwie kilka
Wbrew powszechnym przekonaniom, na liście „produktów zakazanych” figuruje niewiele pozycji: mleko niepasteryzowane i wyroby z niego (np. miękkie sery dojrzewające takie jak feta, oscypek czy camembert), surowe lub niedogotowane jajka, surowe owoce morza, surowe ryby i mięso. W okresie ciąży rekomenduje się ograniczenie produktów, które nie mają opinii zdrowej żywności, czyli kolorowych napojów gazowanych, słodyczy w nadmiarze, produktów bogatych w tłuszcze trans, a także dań o dużej zawartości soli (np. zup instant, konserw, mrożonych gotowych potraw czy produktów typu fast food). Należy zwrócić szczególną uwagę na higienę przygotowywanych potraw. Owoce i warzywa powinno się dokładnie myć, aby zminimalizować ryzyko zakażenia drobnoustrojami. Nasze mamy czy babcie często odradzają także picie kawy w ciąży – i słusznie. Ciężarnej kobiecie można zaproponować kawę bezkofeinową na przykład z dodatkiem mleka.
A co może jeść przyszła mama? Prawie wszystko co lubi, ale rozsądnie
Nie ma jednej, najwłaściwszej diety – każda kobieta może wybierać te produkty, które najbardziej lubi. Najważniejsze jednak, aby, jak zaznacza dr Tomasz Maciejewski, Dyrektor Instytutu Matki i Dziecka „jeść dla dwojga, a nie za dwoje” i bilansować swoją dietę, mając na uwadze to, że zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a rozwijający się maluch potrzebuje licznych składników pokarmowych, w tym mikroelementów oraz witamin, które otrzymuje wraz z posiłkami mamy.
- Potrzeby żywieniowe kobiety w ciąży zmieniają się w stosunku do okresu przed ciążą – przyszła mama potrzebuje więcej energii w drugim i trzecim trymestrze, ale nie oznacza to, że ma zjadać dwukrotnie większe porcje posiłków. Niewielki dodatkowy posiłek powinien pokryć zwiększające się zapotrzebowanie na energię. Sposób żywienia przyszłej mamy jest jednym z ważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży, rozwój dziecka w okresie płodowym, a także stan jego zdrowia w dzieciństwie i wieku dojrzałym. Warunkuje też pomyślny przebieg okresu laktacji i zdrowie kobiety po okresie połogu. Udowodniono również, że żywienie dziecka w okresie 1000 pierwszych dni życia ma wpływ na jego całościowy rozwój – komentuje prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Halina Weker, redaktor naukowy poradnika „Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka”.
W najnowszej publikacji „Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka”, przedstawiono różne wzory żywienia zidentyfikowane u kobiet ciężarnych. Zbilansowana, urozmaicona dieta przygotowana z żywności naturalnej mało przetworzonej jest ważna również w okresie laktacji. Złotym standardem żywienia niemowląt jest karmienie piersią. Zaleca się, aby karmić dziecko wyłącznie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia. W drugim półroczu należy kontynuować karmienie piersią i umiejętnie rozszerzać dietę dziecka. Karmić piersią należy tak długo, jak chce tego matka i dziecko.
Poradnik „Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka” jest wynikiem współpracy doświadczonych ekspertów – lekarzy i dietetyków z Instytutu Matki i Dziecka. Można pobrać go bezpłatnie pod linkiem. Zawiera wszystkie najważniejsze, aktualne informacje zobiektywizowane naukowo dotyczące prawidłowej diety kobiety w ciąży oraz podczas laktacji. Przyszłe mamy znajdą przykładowe, proste rozwiązania dotyczące planowania i przygotowywania posiłków.
O kampanii: Ogólnopolski program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wspiera Rodziców w prawidłowym żywieniu dzieci w kluczowym okresie rozwoju i wzrostu dziecka, a więc w 1000 pierwszych dni życia począwszy od poczęcia. Prawidłowe żywienie w tym kluczowym okresie to najlepszy sposób na wykorzystanie niepowtarzalnego okna możliwości w rozwoju dziecka. Dbając o dietę dziecka przez 1000 pierwszych dni mamy realny wpływ na zdrowie dziecka, długość i jakość jego życia! Program realizowany jest od 2013 r. Więcej na: www.1000dni.pl
O inicjatorze: Inicjatorem ogólnopolskiego programu jest Fundacja Nutricia, której misją jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Wspieramy dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, jak również przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, realizując działania edukacyjne na temat roli żywienia oraz finansując badania naukowe. Za pomocą naszych działań dążymy do: edukowania przyszłych rodziców, rodziców i opiekunów najmłodszych dzieci o kluczowej roli prawidłowego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, ograniczenia skali problemu niedożywienia w chorobie oraz budowania nawyków umożliwiających zdrowe starzenie się. Więcej na: www.fundacjanutricia.pl