Działalność Zakładu
Zakład Żywienia zajmuje się kształtowaniem polityki żywieniowej dotyczącej bezpiecznej żywności i żywienia niemowląt, dzieci, młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji.
W ramach Zakładu:
- prowadzone są badania naukowe w obszarze fizjologicznych podstaw żywienia i zaburzeń w odżywianiu u dzieci i młodzieży, w tym niedoborów masy ciała i otyłości prostej;
- realizowana jest działalność usługowa w zakresie poradnictwa medycznego i żywieniowo – dietetycznego;
- prowadzone są oceny oraz opiniowanie środków spożywczych, w tym specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego oraz wody, z przeznaczeniem dla niemowląt i małych dzieci;
- prowadzona jest działalność edukacyjno – szkoleniowa w obszarze zagadnień medycznych i żywieniowo – dietetycznych.
Struktura Zakładu
W Pracowni:
- opracowywane są wytyczne dotyczące żywienia dla dzieci zdrowych i w różnych stanach chorobowych,
- prowadzona jest bieżąca kontrola sposobu żywienia dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących pod opieką poradni Instytutu,
- prowadzona jest działalność edukacyjno – szkoleniowa (praktyki studenckie)
W Pracowni prowadzone są:
- opiniowanie i ocena środków spożywczych, w tym specjalnego żywieniowego i medycznego przeznaczenia oraz wody,
- opracowania składu i norm dla środków spożywczych specjalnego medycznego i żywieniowego przeznaczenia,
- konsultacje z zakresu oceny żywności i żywienia, związane z aktualnym rynkiem produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
Kierownik prof. dr n. med. i n. o zdr. Halina Weker 22 32 77 234 zaklad.zywienia@imid.med.pl Budynek A, piętro II |