Działalność Zakładu
Zakład Żywienia zajmuje się problematyką dotyczącą bezpiecznej żywności i żywienia niemowląt, dzieci, młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji.
W ramach Zakładu:
- prowadzone są badania naukowe w obszarze fizjologicznych podstaw żywienia i zaburzeń w odżywianiu u dzieci i młodzieży, w tym niedoborów masy ciała i otyłości prostej;
- realizowana jest działalność w zakresie poradnictwa medycznego i żywieniowo-dietetycznego;
- prowadzone są oceny oraz opiniowanie środków spożywczych, w tym żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz wody z przeznaczeniem dla niemowląt, dzieci, kobiet w okresie ciąży i laktacji;
- prowadzona jest działalność edukacyjno-szkoleniowa w obszarze zagadnień medycznych i żywieniowo-dietetycznych.
Struktura Zakładu
W Pracowni:
- opracowywane są wytyczne dotyczące żywienia dla dzieci zdrowych i w różnych stanach chorobowych,
- prowadzona jest bieżąca kontrola sposobu żywienia dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących pod opieką poradni Instytutu,
- prowadzona jest działalność edukacyjno – szkoleniowa (praktyki studenckie)
W Pracowni prowadzone są:
- opiniowanie i ocena środków spożywczych, w tym specjalnego żywieniowego i medycznego przeznaczenia oraz wody,
- opracowania składu i norm dla środków spożywczych specjalnego medycznego i żywieniowego przeznaczenia,
- konsultacje z zakresu oceny żywności i żywienia, związane z aktualnym rynkiem produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
Kierownik |