Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ciężarnych
Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ciężarnych wraz z identyfikacją czynników ryzyka zaburzeń odżywiania, oceną poziomu aktywności fizycznej, poziomu wiedzy żywieniowej oraz występowania nierówności w zdrowiu
Raport końcowy z badania 2017-2020 pod redakcją Katarzyny Szamotulskiej i Ewy Mierzejewskiej
Otwórz raport klikając w okładkę:
Zdrowie dzieci w pandemii COVID‑19
Raport z badań dotyczących zdrowia i zachowań zdrowotnych dzieci w wieku 8 lat podczas pandemii COVID‐19.
Otwórz raport klikając w okładkę:
Nowy Poradnik Żywienie kobiet w okresie ciąży
Poradnik „Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka” jest wynikiem współpracy doświadczonych
ekspertów – lekarzy i dietetyków z Instytutu Matki i Dziecka.
Publikacja powstała dzięki wsparciu Fundacji Nutricia w ramach partnerstwa przy programie edukacyjnym
„1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Pobierz poradnik klikając w okładkę:
Ankieta wstępnej kwalifikacji pacjenta i opiekuna - Covid-19
Publikacje dla nauczycieli Back to School
Publikacje stworzone w ramach projekt Erasmus+ Back to School
Projekt finansowany ze środków UE
Więcej o projekcie: fundacja.imid.med.pl/projects-archive/back-to-school/
Commercial Foods for Infants and Young Children in Poland
Commercial Foods for Infants and Young Children in Poland
Prezentacja dr Hanny Wilskiej
[kliknij w obrazek aby pobrać]
Raport: Zdrowie i zachowania zdrowotne uczniów 17-letnich na tle zmian w drugiej dekadzie życia
Raport: Zdrowie i zachowania zdrowotne uczniów 17-letnich na tle zmian w drugiej dekadzie życia. Wyd. I.
Mazur J, Dzielska A, Małkowska-Szkutnik A (red.)
Warszawa: Instytut Matki i Dziecka, 2020
[kliknij w obrazek by przejść do raportu]
Zdrowie i styl życia polskich uczniów. Raport z badań
Zdrowie i styl życia polskich uczniów. Raport z badań. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, 2019.
Fijałkowska A., Oblacińska A., Korzycka M. (red.)
Standardy postępowania i metodyka pracy pielęgniarki szkolnej
Standardy postępowania i metodyka pracy pielęgniarki szkolnej. Podręcznik dla pielęgniarek i higienistek szkolnych. Wyd II, IMiD 2020
Nastolatki, komunikacja, media elektroniczne, HBSC 2018
Zapraszamy do zapoznania się z broszurą na podstawie badań HBSC 2018 na temat komunikacji nastolatków w mediach elektronicznych oraz ich wpływu na samopoczucie.
Raport końcowy z realizacji projektu Zdrowa Ja
Raport końcowy z realizacji projektu "Ocena skuteczności interwencyjno-profilaktycznego programu poprawy zachowań zdrowotnych 15-letnich dziewcząt z wykorzystaniem techniki telemonitoringu
Aby pobrać publikację, kliknij
Publikacje powstałe w ramach projektu Improve the Youth
Scenariusz warsztatów dla młodzieży
Poradnik dla pracowników młodzieżowych
Wyniki badań HBSC 2018
Zdrowie uczniów w 2018 roku
na tle nowego modelu badań HBSC
Aby pobrać publikację, kliknij
Szczepienia ochronne - jak zachęcić nieprzekonanych
materiały do pobrania
SESJA I: Rola i skuteczność szczepień ochronnych w zapobieganiu chorobom zakaźnym
Choroby zakaźne, których powinno nie być – skutki odmowy szczepienia dzieci Prof. M. Marczyńska
Szczepienia noworodków – konieczność czy nadgorliwość? - Prof. E. Helwich
SESJA II: Bezpieczeństwo szczepień ochronnych
Najczęstsze obawy związane ze szczepieniem dziecka. Ruchy antyszczepionkowe – dr M. Pokorska-Śpiewak
Dziecko nieszczepione – i co dalej? - Prof. M. Marczyńska
SESJA III:Korzyści i zagrożenia związane ze szczepieniem szczególnych grup pacjentów
Szczepienie wcześniaków – Prof. E. Helwich
Szczepienia dzieci przed podróżą, Karolina Nowicka Ewa Talarek
do pobrania: Nadwaga i otyłość u polskich 8-latków w świetle uwarunkowań biologicznych, behawioralnych i społecznych: Raport z międzynarodowych badań WHO Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI). Pod redakcją Anny Fijałkowskiej, Anny Oblacińskiej, Magdaleny Stalmach. Warszawa: Instytut Matki i Dziecka, 2017.
Broszura na temat projektu termomodernizacji
”Poprawa efektywności energetycznej z wykorzystaniem technologii OZE dla budynku Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie”
Publikacje powstałe w ramach projektu EpiSchool - pokonajmy bariery razem!
w języku polskim
Raport na temat padaczki_EPISCHOOL
Poradnik dla nauczycieli i wychowawców_EPISCHOOL
Scenariusze lekcji dla nauczycieli_EPISCHOOL
Publikacja dla dzieci_Najsłabsze ogniwo_EPISCHOOL
Publikacja dla dzieci_Nowa_EPISCHOOL
Publikacja dla młodzieży_Podróż po lawendowej krainie Karoliny_ EPISCHOOL
w języku angielskim
Guidebook for teachers_EPISCHOOL
Scripts for teachers_EPISCHOOL
Publication for children_The new student_EPISCHOOL
Publication for children_The Weakest Link_EPISCHOOL
Publication for youth_Tour around Caroline's lavender land_EPISCHOOL
w języku czeskim
Raport _VÝZKUMNÁ ZPRÁVA_EPISCHOOL
Příručka pro učitele a vychovatele_EPISCHOOL
Scénář výukové hodiny_EPISCHOOL
Publikace pro děti_Nejslabší článek_EPISCHOOL
Publikace pro děti_Nová spolužačka_EPSCHOOL
Publikace pro mládež_Cesta po „levandulové” krajině Karolíny_EPISCHOOL
Spotkanie Noonan 7 października 2017
Spotkanie rodzin podłoże genetyczne RASopatii
Materiały opracowane w Zakładzie Zdrowia Dzieci i Młodzieży
- Standardy i metodyka pracy i pielęgniarki i higienistki szkolnej
- Profilaktyczne badania lekarskie i inne zadania lekarza w opiece zdrowotnej nad uczniami.
- Testy przesiewowe u dzieci i młodzieży.
- Test przesiewowy do wykrywania zaburzeń w rozwoju fizycznym u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
- Współdziałanie pracowników szkoły i pielęgniarki lub higienistki szkolnej.
- Standardy w profilaktycznej opiece zdrowotnej nad uczniami sprawowanej przez pielęgniarkę lub higienistkę szkolną i lekarza POZ.
- Zasady kwalifikacji lekarskiej uczniów do zajęć wychowania fizycznego.
- Rodzaje grup na zajęciach wychowania fizycznego.
Raport cząstkowy "Środowisko gimnazjów w opinii uczniów i dyrektorów szkół"
Do pobrania tutaj
Materiały z konferencji "Otyłość dzieci i młodzieży oraz jej konsekwencje z perspektywy różnych specjalizacji"
17 października 2015 r., PGE Narodowy
Prezentacje wykładowców są do pobrania tutaj
Edukatorzy programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy" dla poprawy jakości żywienia w żłobkach i przedszkolach - prezentacja do pobrania tutaj
Wyniki badań HBSC 2014 (wersja wstępna):
Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych
Aby pobrać publikację, kliknij tutaj
Aby pobrać prezentację wyników badań HBSC z wykładu prof. Joanny Mazur, kliknij tutaj
O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie
Aby pobrać publikację, kliknij tutaj
Ważne informacje na temat karmienia piersią - przewodnik dla rodziców
Aby pobrać publikację, kliknij tutaj
Standardy WHO rozwoju fizycznego dzieci 0-5 lat
Aby pobrać publikację, kliknij poniżej:
30 minut dla zdrowia dziecka i nastolatka -
broszury z zestawem ćwiczeń
Zestawy ćwiczeń zostały opracowane przez specjalistów z Zakładu Usprawniania Leczniczego Instytutu Matki i Dziecka. Są to 30-minutowe treningi, które
z latwością można wykonywać w warunkach domowych, ćwicząc samodzielnie lub z rodzicami. Zapraszamy do zapoznania się z publikacją.
Aby ć publikację, kliknij w obrazek.
Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym.
Praca pod redakcją Haliny Weker i Marty Barańskiej
Aby pobrać publikację, klinik w obrazek.
Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia
Publikacja powstała dzięki wsparciu Fundacji Nutricia w ramach działań edukacyjnych ogólnopolskiego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, pod patronatem Fundacji Instytutu Matki i Dziecka.
Poradnik do pobrania tutaj: Poradnik żywienia dziecka.
Wyniki badań HBSC 2010:
Tendencje zmian zachowań zdrowotnych i wybranych wskaźników zdrowia młodzieży szkolnej w latach 1990-2010
Publikacja do pobrania tutaj.
Czynniki biologiczne, behawioralne i psychospołeczne kształtujące masę ciała (BMI 13-latków). Badanie prospektywne, przygotowane w ramach projektu badawczego MNiSzW Nr NN404329933 realizowanego w latach 2007-2010 POBIERZ |
Edukatorzy Programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” dla poprawy jakości żywienia
w żłobkach i przedszkolach